top of page

Krisetid = Tid til forandring. Også for byggeriet.

De fleste gør det i øjeblikket. Ændrer adfærd. Vi slukker lyset. Vasker tøjet om natten. Tager kortere bade. Altsammen båret frem af en verden i krise. Energipriserne sætter nye rekorder på daglig basis. Inflationen følger med som en ubehagelig følgesvend. Og hvis det ikke skulle være nok, så har klimaet aldrig været varmere, og tørken gør ondt mange steder. Krisen betyder, at vi som forbrugere ændrer adfærd. Men gør vi også det i byggeriet? Der er mange gode grunde til, at vi burde gøre det. Tiden er inde til forandring.


Hvorfor ændre adfærd?

Der er ingen grund til at lade en god krise gå til spilde. Lad os se på et par gode grunde til at ændre adfærd i byggeriet - og komme med et par råd til, hvordan vi kan gøre det bare lidt bedre og lidt billigere:

  • Materialepriserne har været været på stødt stigende kurve. Ansporet af krigen i Ukraine, eksploderende energipriser, inflation og sanktioner mod det russiske marked er materialer både blevet markant dyrere, men lider også under lange leveringstider. Det har store konsekvenser for byggeriet, hvor budgetterne skrider og bygherrerne udsætter eller aflyser projekterne på stribe.

  • Brændstofpriserne har fulgt samme skabelon. Det gør det langt dyrere at få transporteret dine materialer til og fra byggepladsen.

  • Nye krav til bæredygtighed rammer byggeriet 1. januar. Bygningernes vasketøj skal vises frem i form af et CO2-regnskab - med grænseværdier for først de store bygninger og resten inden 2025.

  • Mangel på kvalificeret arbejdskraft er en alvorlig udfordring i byggeriet, og det bidrager til branchens øvrige udfordringer med høje priser og forsinkelser.

Og midt i alt dette har klimaforandringerne valgt at bekende kulør denne sommer. Med ekstrem varme og udtørrede floder har selv nogle af de mest forhærdede klimafornægtere indset, at der er konsekvenser af vores adfærd. Vi er i gang med at save den gren over, som vi sidder på. Her spiller byggeriet en væsentlig rolle - især når det handler om løsningen.


Når gode råd ikke behøver at være dyre

For hvorfor ikke tage nogle af de adfærdsændringer fra vores dagligdag derhjemme og overføre dem til byggepladsen? Her kommer et par gode råd til, hvor du med fordel kan tage fat:

  • Materialer. I dag går 10-15 pct. af materialerne til spilde på pladsen - ofte fordi de ikke bliver behandlet ordentligt og dermed går i stykker. Hvis du behandler og opbevarer dine materialer ordentligt, kan du reducere materialeforbruget med mere end 10 pct. En del af løsningen kan være at anvende et nærlager med løbende afkald. Dette kan også have betydning positiv betydning for antallet af leverancer til pladsen. Det kan i den grad mærkes, når regningen skal betales.

  • Transport. I dag udgør en stor del af leverancerne til pladsen dag til dag-leveringer. Det betyder små og hyppige leverancer. Det er både en omkostning på bundlinjen, for klimaet og for omgivelserne. Ved at planlægge leverancerne og sikre fulde læs, er det muligt at reducere transporten ind og ud af pladsen med op til 50 pct.

  • Arbejdskraft. I dag bruger håndværkerne på pladsen op mod 20 pct. af deres tid på at håndtere materialer - ofte uden at have de rette hjælpemidler eller metoder. Undgå spild af tid ved at lade andre faggrupper håndtere materialerne med de rette hjælpemidler - så kan håndværkerne bruge tiden på at gøre det, som de er bedst til.

  • Bæredygtighed. I Danmark står byggeriet for 41 pct. af den samlede affaldsmængde. Ved at reducere spildet på pladsen, bruge materialerne effektivt og øge genanvendelses- og genbrugsprocenten bidrager vi alle til et mere bæredygtigt byggeri.

Færre materialer, færre transporter, mindre spild af materialer og tid. Det bidrager til en bæredygtig byggeplads og et bedre klima. Og det bedste af det hele: Det bidrager til en markant forbedret bundlinje. Når vi får pengene til at strække lidt længere, så kan vi også bygge lidt mere og lidt bedre.


Når vi så nemt ændrer adfærden derhjemme, hvorfor så ikke tage forandringen med på byggepladsen?




0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page