top of page
Search

Den om elefanter...

Har du nogensinde spist en elefant? Jeg har ikke. Jeg engang siddet på en. Men at spise den virker nu engang lidt voldsomt. Også selvom jeg har en god appetit. Ikke desto mindre, er jeg nu flere gange - og på samme uge - blevet mødt med en strategi til, hvordan jeg spiser elefanten: en bid af gangen. Så der må jo alligevel være andre, der spiser elefanter…?

En stor mundfuld

Man kan jo vælge at spise den alene eller dele den med andre. Og her bliver det lidt interessant. For hvad nu, hvis elefanten egentlig bare er et billede på genbrugte byggematerialer. Det ér vitterligt en stor mundfuld lige nu. For alle. Særligt hvis man tænker, at man skal spise den alene.



Lige nu er vi rigtig mange, der står i et vadested. Vi vil rigtig gerne. Vi har en masse materialer, som kan genbruges. Mange er af en fantastisk kvalitet - i flere tilfælde materialer, der ikke produceres mere. Håndværk. Vi står med dem i hånden på byggepladser landet over, hvor der renoveres og rives ned. Vinduer, døre, gulve, der kan få et nyt og langt liv i en anden bygning.


Ofte står vi også med nye materialer - rester, som var i overskud fra projektet. Mursten, mørtel, fliseklæb, gipsplader. Listen er ofte lang. Det nemme - og ikke mindst det billigste - valg er desværre at smide dem ned i containeren med det blandede bygningsaffald. Alternativerne er ofte for dyre og for besværlige, hvis de skal hentes retur, sorteres og afsættes på ny.

Held og uheld

Det samme gælder de brugte materialer. Fællesnævneren er, at det er besværligt og omkostningstungt. For hvordan finder jeg en aftager? Hvis der ikke er efterspørgsel efter materialerne, så er det blot affald, som jeg står med i hånden. I dag er der ikke ét sted, hvor jeg kan henvende mig med mine materialer og finde en potentiel aftager. Jeg lagde mærke til en efterlysning på LinkedIN for nyligt. Jensen Genbrug søgte en bygherre, som kunne bruge 2.000 m2 gipsplader i god stand til en yderst favorabel pris på 10 DKK pr. plade. Det lykkedes at afsætte pladerne samme dag. Og så endda via LinkedIN. Ret bemærkelsesværdigt.


Det vidner lidt om, hvor tilfældigt tingene falder på plads. For det er ikke altid, at der er en efterspørgsel. Det bekræftes af et andet eksempel, som jeg hørte for nyligt omhandlende en stor mængde branddøre, som man forsøgte at finde en aftager til. Forgæves. Branddørene røg ud som affald. Kort tid efter meldte en potentiel kunde sig på banen. Men for sent.

Mange nye tiltag

Lige nu myldrer det heldigvis frem med tiltag i markedet, der forsøger at adressere netop denne problemstilling med at få samlet op på at skabe en samlet infrastruktur omkring materialerne. Der er eksempelvis Gentræ fra STARK, Byg Cirkulært - som Gladsaxe Erhvervsby har sat i søen med en række partnere, ProffOutlet og Circle Bank-projektet, som er støttet af Innovationsfonden og Realdania.


Og mange, mange flere små og større projekter, som alle forsøger at finde en løsning på, hvad vi stiller op med de genbrugte materialer og får dem bragt til genanvendelse i bygningerne.

Too good to go

SiteHub er også en del af denne bevægelse, som leder efter gode svar på tiltale. Der er næsten dagligt eksempler på materialer, som kan finde fornyet anvendelse på andre projekter. Lige nu er vi sammen med bygherre gået i gang med at opsamle og digitalt registrere materialer, som måske ellers var røget til Vestforbrændingen. Det gælder for disse - som så mange andre materialer - at de er too good to go. Og hver bid tæller.


Der er muligheder og åbninger overalt i markedet lige nu - der afprøves mange forskellige ting. Lidt i det små. Lidt her og der. Vi vil rigtig gerne. Men det er og bliver en stor mundfuld.


I SiteHub er vi sultne. Når det kommer til at finde en løsning på de genbrugte byggematerialer, så har vi en glubende appetit. Så hvis du nu sidder som bygherre eller entreprenør med samme appetit, og du gerne vil i gang med at teste løsninger på et konkret projekt - så kommer her en invitation til et reelt måltid, hvor vi har mulighed for at dele vores erfaringer og have en sparring omkring løsninger på konkrete problemer.


På den måde kan vi i fællesskab portionsanrette elefanten - og gøre en alt for stor mundfuld til et overskueligt måltid.


Velbekomme.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page